Hatha Yoga

Hatha yoga (हठ haṭha, योग yoga) is een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing te verkrijgen over de geest en vooral het lichaam. In het Westen is het vooral deze vorm van yoga die bekendheid heeft gekregen, waardoor men vaak Hatha yoga bedoelt, wanneer men over yoga spreekt.

Hatha yoga is de meest klassieke Yoga vorm, welke voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (ãsana’s) en adem bewegingstechnieken (pranayama). Hatha yoga bestaat voornamelijk uit niet-bewegende ãsana’s. Meditatie is een voor veel yogi’s een belangrijke afronding om de eenheid van lichaam en geest te voelen. Na de les is er meestal  een eind ontspanningen waardoor het zelf herstellend vermogen van het lichaam wordt bevorderd.  Hatha yoga kent eveneens enkele series, waarvan de Zonnegroet de bekendste is. Daarnaast zijn er ook kriya’s, ãsana`s waarbij de adembeweging leidend is in de beweging.

In het Westen is Hatha yoga vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt aan de technieken ook een gunstig effect toegeschreven op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen en treedt er in het algemeen een versoepeling van het lichaam op. Het doel van Hatha yoga is in het Westen is daarom vooral het bevorderen van de gezondheid en het welbevinden.

Hatha yoga is het belangrijkste fysieke yoga type, omdat het zelfstandig beoefend wordt, maar ook van inspiratie is geweest voor verschillende andere yoga varianten

Geef een reactie